Enligt Boverkets byggregler (BBR) finns det en mängd krav och allmänna råd som trappor och ramper måste följa för att minimera risken för olyckor som snubbling, fall eller fastklämning. Dessa regler är särskilt strikta när trappor och ramper installeras på offentliga platser, där barn vistas eller vid utrymningsvägar. Vi på Vytab har en djupgående kunskap om de krav som Boverkets Byggregler ställer på trappor, ramper, plattformar och räcken. För att säkerställa korrekt utformning av våra produkter har vi samlat och fördjupat oss i de relevanta delarna av BBR.
BBR specificerar exakta mått och utföranden för stegbredd, stegdjup och steghöjd i trappor för att garantera säkerhet och komfort. Stegbredden ska vara tillräcklig för att en person ska kunna gå bekvämt. Stegdjupet, som mäts från framkanten av ett steg till framkanten av nästa, bör vara tillräckligt för att hela foten ska få plats, vilket minskar risken för snubbling. Steghöjden, avståndet mellan stegen, ska vara jämn och konsekvent.
Runtomkring trappan ska det finnas fria ytor som gör det enkelt och säkert att använda trappan. BBR föreskriver också vilplan, som är plana ytor där användare kan stanna och vila. Vilplan eller avstigningsplan brukar finnas vid varje våningsplan eller mellan trapplöp som överstiger en viss höjd. Dessa vilplan måste vara tillräckligt stora för att person ska kunna använda dem bekvämt.
Räcken och ledstänger är viktiga säkerhetsdetaljer i både trappor och ramper. Enligt BBR måste trappräcken ha en höjd på minst 90 cm för att förhindra fall. Räckena ska vara stadiga och kunna motstå en viss mängd belastning. Ledstänger bör placeras på båda sidor av trappan och vara kontinuerliga längs hela trappans längd. De ska också vara lätta att greppa och tillräckligt starka för att stödja användaren.
Kontrastmarkeringar är en viktig säkerhetsåtgärd för att förbättra synligheten av trappsteg och ramper. Enligt Boverkets byggregler bör trappor och ramper ha tydliga kontrastmarkeringar på de första och sista stegen samt vid nivåskillnader för att förebygga olyckor, särskilt för personer med nedsatt syn.
För ramper som är avsedda för personer med funktionsnedsättningar finns ytterligare specifika krav. Lutningen på en ramp får inte överstiga 1:12, vilket innebär att för varje meter i höjdskillnad måste rampen vara minst 12 meter lång. Vändplan bör också finnas efter en viss längd för att personer ska kunna stanna och manövrera säkert.
BBR har specifika krav för att säkerställa barnsäkerhet. Trappor och ramper på offentliga platser där barn vistas måste ha särskilda säkerhetsfunktioner för att förhindra att barn klättrar eller fastnar.
Vi har fördjupat oss ytterligare och samlat reglerna för trappor och ramper i ett BBR-dokument. Allt enkelt förklarat så det ska vara lätt att förstå vad som gäller. I detta dokument finner du värdefulla tips, mått och beskrivningar av de krav som gäller. Om du har frågor om trappor och ramper eller om relevanta byggregler efter att ha läst vårt dokument, tveka inte att kontakta ossför genomgång av ditt specifika projekt och hur det bör lösas för att uppfylla gällande krav och normer.