Vad är en ståltrappa?

En trappa i stål tillverkas precis som det låter, av stål. Beroende på vilken trappmodell du är ute efter tillverkas ståltrappor på olika sätt, men det gemensamma är att ytbehandlingen ofta sker genom varmförzinkning eller pulverlackering för att ge en fullständigt rostskyddad trappa. I vår Trappguide beskriver vi olika trapptyper i stål samt hur de olika trappmodellerna konstrueras. Men tänk även på att utrymmet där du ska montera ståltrappan avgör vad för typ av trappa som passar på platsen. Besök vår sida Förbered trappbeställningen där vi beskriver vilka krav och rekommendationer som finns beträffande trappans utförande och hur du ska måtta utrymmet för att säkerställa en enkel och smidig montering av din ståltrappa.

Fördelar med ståltrappor

Förutom att ståltrappor är snygga och vanligtvis tidlösa i designen, är de även hållbara och slitstarka. Jämför man med trätrappor, är en ståltrappa med gallerdurkssteg oftast en säkrare lösning utomhus, då den inte blir lika hal som en trätrappa efter regn. I vårt nordiska klimat utsätts utomhustrappor dessutom för fukt, vind och stora temperaturskillnader vilket medför högt slitage om du väljer en trätrappa. En ståltrappa däremot är robust och upprätthåller ett gott skick väldigt länge. Med andra ord kan man säga att en trappa i stål är den bästa lösningen för dig som söker en underhållsfri trappa som är både lättskött, brandsäker och hållbar men inte minst mer kostnadseffektiv. Eftersom ståltrappor vanligtvis varmförzinkas eller pulverlackeras är dom lämpliga att monteras både inomhus som utomhus. En trappa i stål ger dessutom en snygg konstruktion som passar både för utrymning, kontor, handel, industrier och bostäder.

Ta steget i en svensktillverkad ståltrappa

Vytab är en svensk trapptillverkare med fabrik i Vingåker, sedan 30 år tillbaka. Vi tillverkar ståltrappor i en modern verkstadsmiljö och skickar alla våra produkter för varmförzinkning eller pulverlackering till en närliggande anläggning. Varje dag tar tusentals människor i Sverige några steg i en trappa från Vytab.

Specialtillverkade ståltrappor

På Vytab kan vi skräddarsy din ståltrappa så den passar ditt utrymme. Vi tillverkar spiraltrappor, raka trappor, svängda trappor och kombitrappor som du kan designa själv genom att välja mellan olika vangstycken, räckestyper, ledstänger och steg. Du kan också bestämma om din trappa ska varmförzinkas eller målas i valfri RAL-kulör. Det gör att du får en personlig trappa som matchar resten av inredningen eller byggnaden. Behöver du en utrymningstrappa för utvändigt bruk kan du komplettera med en bur för att undvika onödigt spring eller med vilplan om trappan sträcker sig över flera våningar. Läs mer om våra olika ståltrappor och dina valmöjligheter under rubriken trappor.

Standardtrappor i stål

Är du ute efter en enklare ståltrappa kan vi hjälpa dig. Vi tillverkar spiraltrappor och raka trappor med standardmått och i basutförande för dig som inte vill krångla till med olika mått och kulörer. Våra ståltrappor som tillverkas i standardutförande levereras alltid varmförzinkade och extra snabbt, eftersom det ofta gäller lagerhållna trappor. Läs mer på respektive produktsida eller kontakta oss för mer information om våra standardtrappor.