Trappguide

Trappa som trappa. Eller? Nej, kärt barn har många namn och det är inte alltid lätt att förstå de olika begreppen som förekommer. Har du någonsin hört talas om svängda trappor, kombitrappor, hörntrappor, L-trappor, U-trappor, vindeltrappor, runda trappor och undrat vad som skiljer dom åt? Här reder vi ut de olika trapptyperna som finns.

Raka trappor

Vi går rakt på sak och börjar med en av de vanligaste trappformaten, den raka trappan. Precis som det låter är det en tämligen vanlig trappa med raka linjer nerifrån och upp. Enkelt, eller hur? Den raka trappan kan i vissa fall kallas för I-trappa som också enkelt beskriver trappans form. Dock rekommenderas uttrycket rak trappa för att undvika missförstånd, då det är benämningen som används fackmannamässigt. Läs mer på produktsidan raka trappor och fördjupa dig om hur den raka trappan är uppbyggd.

Spiraltrappor

Spiraltrappan är formad som en spiral. Med ett centralt placerat rör monteras trappstegen i en radie. Spiraltrappan benämns ibland som en rund trappa, som är ett lite mer generellt uttryck och egentligen kan innefatta andra typer av trappor med rundade former. På Vytab är vi tydliga och säger spiraltrappa. Vill du fördjupa dig kan du spinna vidare på produktsidan Spiraltrappor där vi berättar mer om hur en spiraltrappa ser ut och är uppbyggd.

Nu när vi gått igenom de enklaste trappformerna är det dags att ta steget in i de mer avancerade formerna, där det riktigt svänger om uttrycken.

Kombitrappor

En kombitrappa är en kombination av en rak trappa och en spiraltrappa. Kombitrappan har alltid en rak trappdel och en spiraldel där trappstegen följer en radie kring ett centrumrör. Läs mer om våra kombitrappor här.

Svängda trappor

L-trappor

En L-trappa ingår i kategorin svängda trappor. En L-trappa har raka linjer men går i en rundad form som en spiraltrappa. Istället för rundade hörn som följer en radie går trappans steg ut i hörnen med räta vinklar. Eftersom denna trapptyp har formen av ett L med bara en sväng, antingen högt upp i trappan eller långt ner i trappan kallas den för L-trappa. Den här trapptypen kan monteras i många olika typer av utrymmen men används vanligtvis i ett hörn eller mot en vägg, därav kallas den även för hörntrappa. En L-trappa kan tillverkas antingen höger- eller vänstersvängd och kan ha en annan vinkel än 90°. För att läsa mer om svängda trappor och L-trappor klicka här.

U-trappor

En trappa som svänger två gånger får formen av ett U och kallas därför U-trappa. Denna typ av trappa är byggd med svängda steg i vinklarna och går att få antingen höger- eller vänstersvängd. Även U-trappan tillhör kategorin svängda trappor. För att läsa mer om svängda trappor och U-trappor klicka här.

Vindeltrappor

En vindeltrappa går i en rund radie med svängda vangstycken av plattstål. Vindeltrappan liknar en spiraltrappa men skillnaden är att den här trapptypen saknar ett centrumrör. Den svängda formen som vindeltrappan har gör att den även kallas för svängd trappa. En vindeltrappa kan tillverkas i många olika radier. Läs mer om våra vindeltrappor här.

Öppet för tolkningar

Vad som är en svängd trappa är egentligen en tolkningsfråga. Eftersom både L-trappor, U-trappor och kombitrappor har en form som svänger kan man benämna dessa trapptyper som svängda trappor. När stegen är raka så är det en rak trappa. Har din raka trappa ett eller flera vilplan kan den benämnas som en rak trappa i flera löp.

Med dessa trapptyper kan vi konstatera att det finns en mängd olika former som dessutom kan justeras och anpassas lite extra. På Vytab är vi specialister på trappor och kan skräddarsy trappan enligt dina önskemål och utrymmets förutsättningar. Kontakta oss för att diskutera dina möjligheter. Du kan även läsa på vår sida Förbered trappbeställningen där vi beskriver hur du ska mäta utrymmet där din trappa ska monteras. När du gjort det, har du förutsättningarna för att veta vilken trapptyp som passar. Besök även våra produktsidor för att hitta inspiration och se vilka valmöjligheter du har gällande färg och material till din trappa.