Vad heter egentligen trappan, rampen och durken?

På Vytab är vi proffs på ståltrappor, ramper, räcken och durk. Dagligen stöter vi på olika uttryck som enkelt kan missförstås och i sin tur leda till problem. Det vi på Vytab kallar för gallerdurk kanske du benämner som stålgaller, och din kund eller kollega kanske som gånggaller. Att förstå sig på tekniska begrepp, uttryck och kunna alla benämningar av produkterna är svårt och ibland kanske även förvirrande. På den här sidan förklarar vi vanliga benämningar av de produkter vi tillverkar. Häng med!

Spiraltrappa

Namnet på spiraltrappan kommer från formen. På centrumröret monteras trappstegen som klänger sig runt röret i en spiralliknande form. Spiraltrappan är ett bra val när du söker en universal lösning då den passar i de flesta miljöer, både inomhus och utomhus. En spiraltrappa i stål kan levereras antingen pulverlackerad eller varmförzinkad vilket betyder att du får en underhållsfri trappa, som passar extra bra utomhus och på platser med högt slitage.

En spiraltrappa benämns ofta som utrymningstrappa eller brandtrappa då det är denna trapptyp man vanligtvis använder vid utrymningsvägar. Detta beror på att den är enkel att ta sig fram i och passar därför bra intill nödutgångar. En spiraltrappa kan också ibland kallas för rund trappa. Vill du läsa mer om Vytabs spiraltrappor kan du klicka här. Är du intresserad av andra trapptyper kan du besöka vår trappguide.

Ramp

En produkt som underlättar människans vardag förtjänar en stund i rampljuset. Precis som spiraltrappan är rampen en universal produkt som tillverkas enligt funktion. En ramp används för att utjämna nivåskillnader så man enkelt kan ta sig fram även om du är rörelsehindrad.

Handikappramper

Den typ av ramp som används i offentlig miljö för dagligt bruk heter handikappramp. Den används främst för människor som sitter i rullstol och har svårt att gå. Därav benämns den ofta för rullstolsramp men även rullatorramp. Det är viktigt att denna typ av ramp för rullstolar vidhåller rätt lutning och andra säkerhetstekniska krav för att undvika olyckor. Lär dig mer om vilka kriterier en handikappramp ska uppfylla på sidan ramper.

Är du istället intresserad av andra typ av ramper som exempelvis en lastramp finns andra regelverk att förhålla sig till. Till skillnad från en handikappramp, bör en lastramp kunna tåla högre vikter beroende på vad man ska lasta.

Durk

Det är användningsområdet som avgör vad för typ av durk du behöver. På Vytab kan vi leverera gallerdurk, pressdurk eller plåtdurk till din trappa, ramp eller plattform. På vår durksida kan du läsa om vilka olika typer av durk vi kan leverera.

Gallerdurk

Den vanligaste typen är gallerdurk för vardaglig användning i exempelvis trappor, ramper, gångbanor eller entréer. I folkmun kallas dessa typer av durk ofta för skrapgaller, entrégaller, golvgaller eller gånggaller. Men även uttryck som durkgaller, stålgaller och metallgaller förekommer. Vi kan leverera rostskyddad gallerdurk som är nästintill underhållsfritt.

Körbar durk

Det finns olika typer av körbar durk som uppfyller olika krav och klarar olika belastningar. Bland annat körbar gallerdurk typ SP som klarar tung belastning och ofta används för bilramper, i tvätthallar och liknande områden. Söker du ett körbart galler som ska klara ännu tyngre laster för exempelvis lastbilar och truckar ska du titta närmare på vår körbara pressdurk typ P.

Tips!

Du kan också besöka våra produktsidor för vidare fördjupning om hur du kan skräddarsy din ståltrappa. Är du osäker på vilken trapptyp du ska ha kan du besöka vår trappguide alternativt läsa om hur du mäter och förbereder utrymmet där du ska montera din trappa på förbered trappbeställningen.