Skräddarsydda spiraltrappor som passar bostäder, allmänna lokaler och som utrymningstrappa. Eftersom spiraltrappan är yteffektiv är den extra lämplig i begränsade utrymmen och kan tillverkas kundanpassad. Våra spiraltrappor tillverkas i stål och byggs kring ett Ø127 mm centrumrör där stegen bultas och räckesinfästningen sker i stegets fram- och bakkant eller i yttervangstycket vid radier större än 1200 mm, vilket borgar för en mycket stabil trappa. Vid radier större än 1500 mm byts centrumröret ut till grövre dimension, vanligtvis Ø193 mm - Ø323 mm. Vi tillverkar höger- och vänstersvängda spiraltrappor för inom- och utomhusbruk som kan göras barnsäkra. Här nedan ser du vilka valmöjligheter som finns gällande utformning och material, så du kan få en skräddarsydd spiraltrappa. Vissa av våra ståltrappor i standardutförande har vi dessutom som lagervara, för extra snabb leverans. Alla våra spiraltrappor följer gällande normer.
När du beställer en ståltrappa från Vytab har du många valmöjligheter när det kommer till stegtyper och stegbeklädnader. Här nedan visar vi ett urval, många fler valmöjligheter finns.
Väljer du steg av gallerdurk kan du få den utan eller med uppvikta bakkanter för en barnsäker trappa där öppningen är max 100 mm. För en halksäker lösning rekommenderas tandad gallerdurk. Gallerdurkssteg levereras vanligtvis varmförzinkade men kan också beställas pulverlackerade i valfri RAL- eller NCS-kulör.
Trappor med steg av slätplåt eller tårplåt rekommenderas efter tre våningar och uppåt för att förhindra känslan av svindel i utrymningstrappor. Vytabs plåtsteg kan tillverkas med nedvikta kanter eller uppvikt bakkant för en barnsäker lösning. Trappsteg av plåt levereras varmförzinkade eller pulverlackerade i valfri RAL- eller NCS-kulör.
Våra trappor kan levereras med infällningar i stegen för olika trämaterial som ek, björk, ask eller bok. Vid val av trästeg tillverkas stegen av plåt med nedvikta eller uppvikta kanter och träet skruvas underifrån eller limmas mot plåtstegen. Vid val av nedvikta kanter kan man komplettera med sättsteg av trä som är ihopsatt med trästeget direkt av träleverantören. En trappa med trästeg har även trappnos.
Väljer du en trappa med steg av matta finns både textilmattor och linoleummattor som alternativ. Plåtstegen är försänkta i tråg med eller utan upphöjd bakkant. Försänkningen sker vanligtvis på 27 mm för att rymma både matta, lim och en golvspånskiva som minskar stomljudet.
Med klinker eller natursten som stegbeklädnad är plåtstegen försänkta i tråg med plats för klinker, golvgips och fix. Klinkersteg tillverkas med längsgående bärjärn under steget för extra stabilitet och kan levereras med en upphöjd bakkant för barnsäkerhet. Trappstegen fogas mellan plåtkant och klinker.
En trappa med beläggning av terrazzo tillverkas av plåtsteg med längsgående bärjärn under steget för extra stabilitet. 40 mm tjock terrazzo med fasad fram- och bakkant limmas direkt på plåtsteget. Väljer du en barnsäker trappa med uppvikt bakkant levereras terrazzon endast med fasad framkant. En trappa med terrazzosteg har även trappnos.
Vid val av betong levereras trappan med plåtsteg försänkt i tråg för gjutning. Kunden armerar och gjuter i tråget och väljer själv ytbehandling. För extra stabilitet tillverkas stegen med längsgående bärjärn. Kan levereras med eller utan upphöjd bakkant för barnsäkerhet.
Trappsteg bör alltid överlappa varann minst 10 mm. Det vanligste är 20-30 mm överlappning. Materialexemplen på denna sida är endast ett urval. Terrazzo och trä beställer du i samband med din trappbeställning direkt av oss på Vytab. Inköp och läggning av klinker, textil-, och linoleummattor samt gjutning av betong ombesörjer du själv efter leverans av din trappa.
* För mer information om tredjepartsprodukter såsom terrazzo, klinker och mattor kontakta företagen direkt eller någon av dess återförsäljare. Svensk Terrazzoteknik, Gerflor och Konradssons Kakel vars namn eller bildmaterial som förekommer i ovan översikt är produkter/varumärken som tillhör respektive företag och skall ses som materialinspiration inte ett komplett utbud. Då vi inte kan återge exakta färger bör du alltid utgå från ett riktigt material- eller färgprov innan du sätter färg på din trappa eller omgivning.
Som tillval kan alla våra spiraltrappor levereras med skyddsbur i sträckmetall eller gallerdurk. En burlösning är bra på platser där du vill undvika onödigt spring eller göra trappan mer svårforcerad mot intrång och exempelvis vid utrymningstrappor. Spiraltrapporna som levereras med skyddsbur förses med en låsbar grind med säkerhetsklassade lås och dörrtrycken.
Med en helbur i stål innesluter du hela spiraltrappan. Tillträde till trappan ges via branddörrar och dörrar monterade direkt i själva buren.
Med en kvartsbur stänger du vanligvis in första våningsplanet och låter trappan löpa fritt utan bur i efterföljande våningsplan.
Helbur | Kvartbur | |
---|---|---|
Gallerdurk | Ja | Ja |
Sträckmetall | Ja | Nej |
Slätplåt | Ja | Nej |
Rör | Ja | Nej |
När det kommer till montering av en spiraltrappa i betong är det avgörande att betongunderlaget är i gott skick och har tillräcklig hållfasthet. Om du är det minsta osäker, konsultera en kvalificerad ingenjör för att bedöma underlagets lämplighet. Infästning sker vanligtvis med expanderskruvar eller betongskruvar på minst 12 mm i diameter. Fastsättning görs lämpligen med en skruv- eller mutterdragare. Efter montering bör ett stabilitetstest utföras. En tid efter monteringen bör du även efterdra trappans skruvar, bultar samt infästningar.